Eerst investeren dan profiteren!

In jezelf en je teams bedoel ik daarmee

Leiderschap Coaching

Deze blog gaat over investeren voordat je kunt profiteren.

En dat gaat over verschillende onderdelen die jou allebei raken als leidinggevende.

Enerzijds gaat het over investeren in jezelf als leidinggevende in de zorg (teamcoach, teamleider, manager, directeur).

Want hoe kun je van jezelf verwachten dat je altijd maar aan staat (zeker in corona tijd of andere crises), op je toppen van je kunnen presteert als je niet eerst en ook in jezelf investeert en dat blijft doen?

Anderzijds gaat het ook over investeren in je team(s).

Want hoe kun je van je team(s) prestaties verwachten als er niet (eerst) in hen geïnvesteerd wordt en zij niet voelen dat er in hen geïnvesteerd wordt?

Een betere wereld begint bij jezelf!

Dus laten we starten bij het investeren in jezelf als leidinggevende.

Hoe doe jij dat en hoeveel doe jij dat?

Niet zozeer in geld, maar met name in tijd, energie en de juiste (passende) investering.

Denk daar even over na.

Er is een ontwikkelbudget beschikbaar in de meeste organisaties voor iedere medewerker.

Realiseer jij je dat je ook een medewerker bent? Leidinggevende welliswaar, maar daarmee ook medewerker.

Vaak denken we bij investeren vanuit een ontwikkelbudget aan wat medewerkers en of teams nodig hebben en vergeten we onszelf als leidinggevenden.

Zonde!

Het is nodig om in jezelf te blijven investeren. Een greep uit hoe je dat kunt aanpakken;

- Middels een loopbaan APK, waarin je elke 2 jaar met een sessie of 2 stilstaat bij waar je staat, wat je doet en waar je nog in wil door ontwikkelen. Welke kansen je ziet in jouw werk om door te groeien of in te specialiseren. Dat kun je doen met je P&O adviseur, sommige organisaties hebben dit al standaard ingericht. Het kan ook bij een loopbaancoach.

-Middels een regelmatig gesprek met je leidinggevende. Over hoe het gaat, welke verwachtingen jij hebt van je leidinggevende en hij/zij van jou. Even de klokken gelijk zetten helpt om ontspannen in je werk te kunnen staan. Je weet immers wat hij/zij verwacht en dat hij/zij op de hoogte is van wat jij aan het doen bent. Heb je dat al ingepland voor het hele jaar?

-Middels het inplannen van rust. Klinkt logisch, maar vraag je eens af hoe dat bij jou zit. Veel leidinggevenden hameren er bij hun team(s) op om de vakantieplanning op tijd rond te maken en de roosters op tijd af te maken en voldoende vakantie op te nemen om geen stuwmeren te laten ontstaan. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw vakantieplanning? Heb jij ook voldoende rust ingebouwd en geef je het goede voorbeeld door het zelf voor te leven? Super belangrijk dus. En net als bij je team(s) is vooruitplannen nodig, want dan doe je ook aan verwachtingenmanagement; ieder kan nu al zien dat jij in oktober een weekje afwezig bent. Enne wel een waarnemer regelen he!

-Middels een opfriscurus of scholing. Dit hoort bij het stukje over ontwikkelbudget. Ja dat is er ook voor jou. Wanneer heb je voor het laatst en cursus of opleiding gevolgd? Dit is investeren in je vakmanschap/vakvrouwschap. Heel nodig ook, want je teams verwachten van jou dat jij de beste leidinggevende bent voor hen!

Je bent het hen dus verplicht om je vak bij te houden en jawel leidinggeven is een vak. Vraag eens bij collega's na wat zij voor cursus of opleiding hebben gevolgd of gaan volgen en stimuleer elkaar om dit meer op te pakken; ruimte en tijd voor te maken. In te investeren dus.

En dan is er het investeren in je team(s).

Pak je teamanalyse er weer eens bij. Wat was ook alweer je inschatting van je team?

In welke fase begeeft het team zich? En welke leiderschapsstijl hoort daarbij? Zet je die ook in om hen stapjes verder te helpen in zelfstandigheid/teamontwikkeling?

Heb je nog geen teamanalyse? Geen zorg, want die kun je natuurlijk op elk moment maken! Goed moment om er nu mee te beginnen.

Deze stap om naar de teamanalyse te kijken zet je bewust, omdat je wel in de juiste dingen wil investeren.

Investeren in zelfsturing terwijl je team net samengesteld is en erg zoekend is naar überhaupt wat hun taak is, heeft niet zoveel zin.

Dus vind uit wat je team nodig heeft om verder te komen, liefst in gesprek met hen (want eigenaarschap is ook een groot goed).

Wat is er nodig en hoe kun je dat vorm geven?

Heeft het team bijvoorbeeld kaders nodig? Dat kun je hen aanreiken, maar denk na over op welke manier je dat doet;

- wat weten zij precies al (sluit daar op aan)

-wat hebben zij nodig hebben (is dat uitleg, een tool, een periodieke update van jou etc)

-wat gaat wie er vervolgens mee doen (hoe laat je het steeds terugkomen zodat er ook iets van borging ontstaat en eigenaarschap)

Als je op die manier investeert in je team, zul je merken dat zelfstandigheid en eigenaarschap groeit en dat geeft jou ook weer ruimte om met hen de juiste dingen te doen op het juiste moment.

Meer lezen over mijn werkgeluk APK

Meer lezen over doen wat je zegt en zeggen wat je doet? Lees mijn blog over accountability.

Meer blogs