Het belang van omgaan met de cirkel van invloed in je werk

grip op je eigen invloed

Leiderschap Coaching

Heb je wel eens gehoord van de cirkel van invloed?

Hij is bedacht door Stephen Covey.

Het is een machtig ding. Machtig omdat het je enorm helpt:

  • Om inzicht te krijgen in je eigen frustraties
  • Om inzicht te krijgen in je kansen
  • Om los te laten
  • Om te relativeren
  • Als je wil bewust je cirkel van invloed op te rekken

Laten we eens inzoomen op de cirkel zelf.

Eigenlijk is het principe heel simpel;

In de cirkel zijn de dingen waar je invloed op hebt.

Buiten de cirkel zijn de dingen waar je geen invloed op hebt. In de cirkel van betrokkenheid staan zaken waar je geen invloed op hebt, maar waar je wel bij betrokken bent en of betrokken wil zijn. Daar helemaal buiten (dus hier niet getekend) zijn zaken waar je geen invloed op hebt en niet bij betrokken bent (en dus geen bereik in hebt).

Als je je bewust bent van hoe jouw cirkel eruit ziet (het binnenste deel en de ring eromheen) dan zul je je realiseren dat je je nu druk maakt of werk maakt van zaken waar je eigenlijk helemaal geen invloed op hebt.

Omdat het niet in je functie zit, niet in je bereik ligt of het niet gefaciliteerd wordt bijvoorbeeld.

Dat kan enorm frustrerend en zelfs ziekmakend werken.

Het geeft bijvoorbeeld veel stress als je cirkel van invloed klein is en je cirkel van betrokkenheid groot. Je maakt je dan om veel dingen druk, maar hebt geen invloed om er ook iets mee te doen.

Stel je voor dat je steeds maar probeert zaken in je organisatie te veranderen en het lukt maar niet, je krijgt anderen niet mee of het gaat niet in het tempo dat je zou willen. Vraag je dan eens af of hetgeen je probeert wel in je beïnvloeding ligt. En zo niet bij wie wel en wat kun jij doen?

Maak als oefening eens een lijst van dingen op je werk waar je je mee bezig houdt en probeer dan een kleur te geven aan de onderwerpen waar je invloed op hebt en een andere kleur aan de onderwerpen waar je geen invloed op hebt. Kijk eens van een afstandje naar de kleuren en de lijst. Wat kun jij doen met dit inzicht?

Lees ook verder over leiderschap en accountability in mijn andere blogs.

Meer blogs