leiderschap

Bouwen aan samen voor de wijk

Je bent leidinggevende in de zorg en staat voor een grote transitie

De ouderenzorg is enorm in beweging.
Kreten als Langer Thuis, Welzijn voor zorg, Techniek als het kan; vliegen je om de oren.
Wat moet en kun jij daarmee in jouw organisatie en met jouw teams?

Wellicht herken je de volgende struggles;

- Ik zie dat onze organisatie (welzijn of zorg) het niet meer alleen kan, maar hoe pak ik samenwerking aan?
- Ik zie dat samen sterker maakt dan alleen, alleen ik ken de omliggende lokale spelers eigenlijk niet en heb er eigenlijk geen tijd voor en geen knowhow over hoe dit aan te pakken
- Hoe neem ik mijn teams, bestuur en partners goed mee in de transitie?
- Welke stappen horen er bij en wat is mijn rol?
- Welke coalities/samenwerkingsverbanden kan ik smeden in deze wijk met deze context en ben ik de juiste persoon om deze kar te trekken?
- We bouwen een nieuw pand, maar hoe zorg je dat ze op een nieuwe manier gaan werken en de zorg niet alles zelf gaat doen vanaf het begin?
- We bouwen een ontmoetingsruimte, maar hoe zorg je dat de buurt er iets aan heeft of het gaat besturen?

Voorbeeld uit de praktijk

"Wat wil je later worden? Vroeg de juf in de derde klas. Ik keek haar aan ik wist het niet. Ik dacht dat ik al iets was!" Toon Hermans

Een beschutte woonvorm voor ouderen met scheiden van wonen en zorg.
De manager ziet dat het niet toekomstbestendig is om alles als zorgorganisatie zelf te blijven doen (koks in dienst, bediening, beweegagogen, welzijn etc).
De zorg moet terug naar de bedoeling en zorg verlenen aan de mensen die dat echt nodig hebben. Zijn we wel van het voorveld en het preventieve domein als zorgorganisatie?
De welzijnspartij ziet dat ze de zorgpartij nodig heeft om het aanbod sluitend te maken om langer thuis echt te kunnen realiseren/ondersteunen.

En zo kom je op samenwerken met lokale coalitie partners in de wijk (ook wel community building of gemeenschappen ondersteunen genoemd).

Waar je zoekt naar een win-win situatie en een gezamenlijk belang.

Maar wie gaat dat dan doen, wie brengt ons samen met aandacht, kennis en tijd?

Procesbegeleiding bij de transitie

Dit soort ontwikkelingen zijn geen project, maar een transitie of beweging. Het stopt namelijk niet na een periode, zoals bij een project wel het geval is.

Bijvoorbeeld in het netwerk Nonna in regio Nijmegen ondersteun ik leidinggevenden en besturen in het bouwen van zulke samenwerkingsverbanden of coalities en toekomstbestendige vormen van wonen voor ouderen.
Ik neem het niet over, want ik moet vooral misbaar worden. Mijn rol is coaching (op leiderschap) en procesondersteuning.
En in mijn grote netwerk kan ik je laten rondkijken bij organisaties waar dit al op verschillende manieren vorm krijgt.

Er zijn meerdere fases te onderscheiden. In totaal zal een proces 2 tot 5 jaar in beslag nemen afhankelijk van de lokale context.

Fasering:

- Brede verkenning
Wijkanalyse, ondernemersscan, netwerken met verschillende lokale organisaties en partijen ook buiten zorg en welzijn, kansen zoeken, subsidies zoeken etc

- Pre commitment
Ambitie gezamenlijk maken, belangen open op tafel, wat kan en wil ieder halen en brengen, samenwerkingsmogelijkheden verdiepend verkennen en voorstel maken

- Doen wat nodig is
In deze fase gaan we aan de slag en leren we tegelijkertijd (actie onderzoek en experimenteren) van wat we doen. Hier wordt samenwerken een werkwoord.
Er zijn leersessies voor betrokkenen en we vormen een structuur passend bij de wijk.

- Bestendigen
Hier is aandacht voor governance, wat leggen we vast, welke verdeelsleutel wordt financieel gehanteerd en hoe kan het concept duurzaam zijn. Er is aandacht voor alle onderdelen van samenwerken (oa Common Eye gedachtengoed wordt gebruikt).

- Flexibele borging
We richten de monitor in, richten het blijvend leren in, kiezen een vorm van governance en manier van rapporteren een betrokkenen. Hierbij zorgen we dat het concept flexibel (viable system) blijft, wendbaar voor de toekomst.

Ben je benieuwd waar ik dit al doe en gedaan heb?
Neem een kijkje bij;
www.griffioennijmegen.nl en www.netwerknonna.nl

Wil jij dit ook?
Plan via deze knop eenvoudig een gratis inspiratiesessie in om kennis te maken (een klik is belangrijk!) en je eerste vragen te beantwoorden

afspraak plannen

Wat krijg je concreet:

  • Deskundige begeleiding op maat. Door mij als manager, veranderkundige, organisatie opsteller en coach
  • Relevante informatie direct toe te passen in je eigen praktijk waarbij we putten uit mijn jarenlange ervaring op dit vlak
  • Persoonlijke groei en ontwikkeling voor jou als leidinggevende/bestuurder

Jouw investering:

€ 100,- per uur

Exclusief BTW

"Het is altijd fijn werken met jou en je kritische en inspirerende blik"

Emma