Leiderschap of Lijderschap?

Hoe voelt het voor jou?

Leiderschap Coaching

Hoeveel mensen ken jij die vanuit de opleiding gelijk het eerste jaar moeiteloos volbrengen als leidinggevende?


Voor velen is het in het begin een enorme uitdaging om het geleerde in de praktijk toe te passen, het werk goed te organiseren en de juiste dingen te doen voor en met de teams.

Wat een verademing als je daar een beetje hulp bij krijgt!


Zo was ook de ervaring van Emma, beginnend manager in een zorgorganisatie.


Ja ze had een gedegen opleiding, ja ze kreeg de baan als manager, ja ze ging er vol voor!

Maar werd overspoeld door de veelheid van het werk en alles en iedereen die aan haar trok.

Voelde zich overal verantwoordelijk voor, ging heel hard werken en leek overal tekort te schieten. Probeerde in plaats van generalist, overal specialist in te zijn.

In haar hoofd werd het niet meer rustig.


Inge wil je mijn leiderschapscoach zijn? Ik heb iemand nodig die met mij overzicht en afstand creëert en regie helpt krijgen in het manager zijn en jij bent hier juist goed in.


Door vooral de dagelijkse praktijk samen te bekijken; wat kom je op die plek tegen, hoe ga je om met alle belangen, invloeden, taken, tijdsdruk en blijf je ook nog eens nabij voor de teams.

We betrekken wel literatuur, maar het gaat vooral om het toepassen op die plek in die situatie en daarin kijk ik met Emma mee.


Met behulp van onze coach gesprekken ontwikkelde Emma een helikopterview, ging planmatig werken en wist goed waar ze op moest letten bij elk team om hen optimaal te kunnen ondersteunen.


En Emma? Die is hartstikke trots, want zij is dit najaar geen junior manager meer, maar volwaardig manager van haar locatie! En heeft dan geen coach meer nodig.

De organisatie heeft er een goede manager bij die stevig staat, breed inzetbaar is en haar werk op zo’n manier weet te organiseren dat het duurzaam is.


Waarom ik je dit verhaal vertel? Veel te vaak zie ik dat beginnend leidinggevenden (teamcoaches, teamleiders, managers) wel goed opgeleid zijn en ingewerkt worden. Maar zodra ze er alleen voor staan, toch net dat steuntje nog nodig hebben om het eerste jaar steviger te komen te staan.

Het risico op uitval of verloop in deze groep is enorm groot vanwege de omvang van de baan en dat vind ik zonde.


Dus ik wil je uitdagen om eens voor jezelf na te gaan hoe dit bij jou zit en wat je ermee gaat doen. Laten kabbelen en hopen dat het met de tijd vanzelf makkelijker wordt of ga je het anders doen?
Meer blogs